søndag, mars 09, 2008

Druer og sånn



"Ingen genmodifiserte matvarer er godkjent for salg i Norge. Snart starter Statens Næringsmiddeltilsyn årets prosjekt for å undersøke hvilke produkter i norske butikker som har ulovlig innhold av GMO.

- Har dere kjennskap til andre GMOer enn mais, soya og oljeraps på det norske markedet? GENNYTT får stadig spørsmål fra folk som lurer på om for eksempel de steinfrie druene i butikken er genmodifisert…

- Etter det vi kjenner til er det primært GM soya og mais på det norske markedet. De steinfrie druene er nok ikke genmodifiserte, sier Hogstad". Dette er det Grønn hverdag som forteller oss.

Så hvis det ikke er genmodifisering som gjør druene steinfrie, hva er det da?
Viser seg å ikke være så enkelt å finne ut, Bama kan opplyse at "Steinfrie druer utgjør en stadig større andel av druene vi spiser i Norge.", men ikke hvordan de blir steinfrie.

Hjelpen er å finne på howstuffworks.com, som naturligvis er skrevet på engelsk, jeg gjør ikke noe forsøk på å oversette:

"A piece of a vine or branch is cut off, dipped in rooting hormone and then placed in moist dirt so that roots and leaves form. Because they come from cuttings, new grapevines are essentially clones of the vine they were cut from.

Seedless grapes actually do contain seeds at some point. But a genetic error prevents the seeds from forming hard outer coats like normal seeds do."

Så vet man det.

Kilder:
http://www.gronnhverdag.no/artikkel.php?artikkelid=1259
http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=272&trg=Main_5628&Content_5621=5628:0:10,1747&Main_5628=5676:0:10,1769
http://science.howstuffworks.com/question349.htm
Fotografiet er brukt under Creative Commons license og er tatt av Anders Ljungberg

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja da er de genmodifisert da ?.... 2 Dyppet i hormoner".... Aldri verden om Bama innrømmer det.. da vil de tape ansikt.... Over til EPLER ♥ Jeg hadde mitt eget lille eksperiment , jeg kjøpte Pink Lady epler, la et i skuffen i kjøleskapet og etter fem uker ! Var det like rødt og " fint". Skallet var ikke en gang skrukkete... Så at deg gjør noe med både Druer og Epler det er jeg helt sikker på....